Kia Soul Forums :: Kia Soul Owners banner

1.6 vs 2.0 GDI

4 reading
18K views 15 replies 14 participants last post by  Somerville99*  
#1 ·
Więc wracam do poszukiwania używanego Soula jako drugiego samochodu. Widziałem kilka do rozważenia. Jak poprzednio, szukam modelu z 2012 roku lub nowszego z łańcuchem rozrządu. Jestem jednak rozdarty między wyborem silnika 1.6L a 2.0 GDI. Moje dotychczasowe opcje są następujące:

2013 z przebiegiem 64 tys. mil za 5 tys. USD z silnikiem 1.6L

2014 z przebiegiem 93 tys. mil za 5,5 tys. USD z silnikiem 2.0L GDI

2016 z przebiegiem 53 tys. mil za 7 tys. USD z silnikiem 1.6L

Z mojego doświadczenia z posiadaniem Hyundaia Tucson z silnikiem 2.0L GDI, silnik ten miał problemy, które są dobrze znane i udokumentowane na forach Hyundaia i Kii.

Moim drugim rozważaniem jest Rio z podobnymi silnikami.

Jakieś opinie?

#2 ·
Jestem fanem 1.6. Mieliśmy Soul Base 1.6 Automatic z 2013 roku przez 6,5 roku i 95 tys. mil. Silnik działał świetnie i nie zużywał oleju (prawie wszystkie wymiany z syntetycznym).

Niemniej jednak modele drugiej generacji, którymi jeździłem, wydawały się znacznie wygodniejsze i "solidniejsze" na naszych wyboistych drogach w Zachodniej Wirginii. Z 3, które pan wymienił, prawdopodobnie zdecydowałbym się na 2016. Oczywiście, zakładając, że reszta samochodu jest w porządku.

Z 2016 rokiem zostanie trochę gwarancji 5/60K. Jeśli kupujesz u dealera Kia, negocjuj z nimi, aby uzyskać certyfikat Kia bezpłatnie, aby uzyskać przeniesioną gwarancję na układ napędowy 10/100K. Kiedyś robiłem zdjęcia i strony internetowe dla 2 dealerów Kia i wierzę, że certyfikacja kosztuje ich około 500 dolarów. Jeśli dorzucą to za darmo, a reszta samochodu jest ładna, to byłaby dobra oferta.

#4 ·
Jestem fanem 1.6. Mieliśmy model Soul Base 1.6 Automatic z 2013 roku przez 6,5 roku i 95 000 mil. Silnik działał świetnie i nie zużywał oleju (prawie wszystkie wymiany z syntetycznym).

Niemniej jednak modele drugiej generacji, którymi jeździłem, wydawały się znacznie bardziej komfortowe i "solidne" na naszych wyboistych drogach w Zachodniej Wirginii. Z 3, które pan wymienił, prawdopodobnie zdecydowałbym się na 2016. Oczywiście, zakładając, że reszta samochodu jest w porządku.

W 2016 roku będzie pan miał jeszcze trochę gwarancji 5/60K. Jeśli kupuje pan u dealera Kia, proszę negocjować z nimi, aby uzyskać certyfikat Kia bezpłatnie, aby otrzymać gwarancję na układ napędowy 10/100K. Kiedyś robiłem zdjęcia i strony internetowe dla 2 dealerów Kia i wierzę, że certyfikacja kosztuje ich około 500 dolarów. Jeśli dodadzą to za darmo, a reszta samochodu będzie ładna, to będzie dobra oferta.
Zgadzam się. Wybrałbym najnowszy samochód z najmniejszym przebiegiem.
Niemniej jednak to głównie testerzy drogowi mówią, że nie lubią 1.6 w porównaniu do 2.0. Miałem oba - '13 1.6, '15 2.0, teraz '17 1.6 - i nie czuję różnicy. A wyniki testów pokazują co najwyżej około jednej sekundy różnicy 0-60 między nimi.
Uważam, że mój 1.6 jest w zupełności wystarczający w 99% przypadków, chodzi bardziej o wyczucie czasu niż o surową moc. Powodzenia w zakupach.

#3 ·
O ile nie potrzebujesz dodatkowych 33 KM, prawdopodobnie nie możesz się pomylić w żaden sposób.

• Like
Reactions: pnoman
#5 · (Edited)
Sugeruję uruchomienie numeru VIN silnika 1.6L i sprawdzenie, czy jest on objęty akcją serwisową dotyczącą wysokich temperatur spalin, które mogą uszkodzić katalizator. Jeśli tak, czy został on naprawiony?

#6 ·
Więc wracam do poszukiwania używanego Soula jako drugiego samochodu. Rozważałem kilka. Jak poprzednio, szukam modelu z 2012 roku lub nowszego z łańcuchem rozrządu. Jestem jednak rozdarty między wyborem silnika 1.6L a 2.0 GDI. Moje dotychczasowe opcje są następujące:

2016 z przebiegiem 53 tys. za 7 tys. USD z silnikiem 1.6L

Z mojego doświadczenia z Hyundaiem Tucson z silnikiem 2.0L GDI, silnik ten miał problemy, które są dobrze znane i udokumentowane na forach Hyundaia i Kii.

Moją drugą opcją jest Rio z podobnymi silnikami.

Jakieś opinie?
Nie zbliżaj się do 1.6. brak mocy, gdy naprawdę jej potrzebujesz.. miałem jeden i następnego dnia zaniosłem go z powrotem do dealera i dostałem 2.0.. uwielbiam go

#8 ·
Jeżdżę 2013 1.6L Base, z manualną skrzynią biegów, z przebiegiem 99,5 tys. mil od około miesiąca.

Wydaje się całkiem przyzwoity w porównaniu do innych samochodów, które posiadałem przy niższych prędkościach. Jest tak lekki, że pojemność silnika zapewni mu przyzwoitą moc w większości przypadków. Jeżdżę na krótkie trasy autostradowe (~30 minut przy 60-80 mil/h), gdzie wydaje się wystarczająco mocny, aby wyprzedzać z prędkością i jest ogólnie wygodny.

Wahałbym się, czy uczynić go moim głównym pojazdem, gdybym regularnie jeździł codziennie autostradą (godzina+). W takim przypadku zdecydowałbym się na nieco więcej mocy, ale 2.0GDI wiąże się z potencjalnymi, dobrze udokumentowanymi problemami.

Na zasadzie transakcji -

2013 1.6L za 64 tys. za 5 tys. dolarów to całkiem niezła oferta. Widzę coraz więcej takich z przebiegiem około 80 tys. mil i więcej w tej cenie lub wyższej. Zakładając, że jesteś przeciętnym kierowcą ~10 tys. mil rocznie, powinieneś wyciągnąć jak najwięcej z gwarancji.

2014 z przebiegiem 93 tys. mil za 5,5 tys. dolarów to przeciętna oferta, ja kupiłem swój z przebiegiem 98 tys. mil za 4,5 tys. dolarów, więc jesteś mniej więcej w cenie z automatem.

2016 53 tys. za 7 tys. dolarów daje 6 lat i 47 tys. mil gwarancji, co jest całkiem niesamowite w przypadku drugiego używanego pojazdu, jeśli używasz go lekko, jak w moim przypadku (około 5 tys. mil rocznie). Prawdopodobnie dostaniesz też ulepszone gadżety z 2. generacją.

Osobiście wybrałbym 2013 z przebiegiem 64 tys. mil za 5 tys. dolarów. Trudno jest dostać samochód w dobrym stanie z tak niskim przebiegiem w tej cenie od dealera, który nie jest duszą lub jak Versa, lub 20+ skrzynią z problemami.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji!

• Like
Reactions: eGAK009
#9 ·
Cześć,
Kupuję obecnie Kia Soul i natknąłem się na waszą dyskusję sprzed roku. Chciałem zapytać, w jakim stanie się znajdujesz? Mieszkam na wschodnim wybrzeżu, a ceny używanych Kia (z większym przebiegiem niż podałeś) są dwukrotnie wyższe od cen, które podałeś. Może warto, żebym poszukał gdzie indziej. Dzięki!

Więc wracam do poszukiwań używanego Soula jako drugiego samochodu. Rozważałem kilka. Jak poprzednio, szukam modelu z 2012 roku lub nowszego z łańcuchem rozrządu. Zastanawiam się jednak, czy wybrać silnik 1.6L, czy 2.0 GDI. Moje dotychczasowe opcje są następujące:

2016 z przebiegiem 53 tys. mil za 7 tys. USD z silnikiem 1.6L

Z mojego doświadczenia z posiadaniem Hyundaia Tucson z silnikiem 2.0L GDI, silnik ten miał problemy, które są dobrze znane i udokumentowane na forach Hyundaia i Kia.

Moją drugą opcją jest Rio z podobnymi silnikami.

Jakieś opinie?

#10 ·
Cześć,
Kupuję obecnie Kia Soul i natknąłem się na waszą dyskusję sprzed roku. żeby zapytać, w jakim stanie się znajdujesz? Mieszkam na wschodnim wybrzeżu, a ceny używanych kii (z większym przebiegiem niż ten, który podałeś) są dwa razy wyższe od cen, które podałeś. Może warto, żebym poszedł kupić gdzie indziej. Dzięki!
Rozmowy odbyły się ponad rok temu, mniej więcej przed pandemią. Ceny są dwa razy wyższe wszędzie. Szczęka mi opadła, kiedy przeczytałem początkowy post. Potem zobaczyłem datę.

To trudny czas na zakup nowego lub używanego samochodu. Powodzenia.

• Like
Reactions: Neanderthal
#13 ·
Oba silniki są dobre. Miałem 3 modele Soul: z 2010, 2012 i teraz z 2014 red zone +. Wszystkie miały silnik 2.0lt i były bardzo żwawe. Miałem okazję przetestować model z 2014 roku z silnikiem 1.6 i manualną skrzynią biegów i pomyślałem, że całkiem dobrze się porusza. Mój model z 2014 roku miał jednak straszny problem z korbowodem/łożyskiem, więc czekam, aż lokalny dealer wymieni w nim silnik. Zrób więc pracę domową, przejedź się na jazdę próbną, ale zdecydowanie upewnij się, że masz raport Carfax i upewnij się, że wszystkie wezwania do serwisu zostały załatwione. Na szczęście kupiłem przedłużoną gwarancję na mój model z 2014 roku i uniknąłem płacenia 6 tys. za nowy silnik.

#14 ·
Najważniejsza jest historia konserwacji. Oba silniki wytrzymują długo, jeśli są odpowiednio konserwowane, ale nie tak długo, jeśli nie są. Spróbuj znaleźć kogoś z kliniczną diagnozą OCD, kto sprzedaje jeden. Wiesz, kogoś, kto prowadzi arkusz kalkulacyjny konserwacji i rejestruje każdy raz, gdy dodaje płyn do spryskiwaczy lub sprawdza ciśnienie w oponach. Jeśli możesz znaleźć kogoś takiego, kup jego samochód.

#15 ·
Najważniejsza jest historia serwisowa. Oba silniki wytrzymują długo, jeśli są odpowiednio serwisowane, ale nie tak długo, jeśli nie są. Spróbuj znaleźć kogoś z kliniczną diagnozą OCD, kto sprzedaje jeden z nich. Wiesz, kogoś, kto prowadzi arkusz kalkulacyjny konserwacji i rejestruje każdy raz, gdy dodaje płyn do spryskiwaczy lub sprawdza ciśnienie w oponach. Jeśli znajdziesz kogoś takiego, kup jego samochód.
Tak właśnie kupiłem mojego 96 Taurus lata temu. Miał 133k na liczniku, wszystko oryginalne. Starsza pani religijnie zabierała go do dealera na WSZYSTKO. Ostatecznie ten biedny 3.0 Vulcan wypluł 2 korbowody do miski olejowej, ponieważ jakiś młody chłopak go pobił i jeździł bez oleju @ 235k. Oryginalna skrzynia biegów też... przeżyła silnik...

Teraz ten młody chłopak ja zestarzałem się i dojrzałem teoretycznie, w końcu kupiłem zabawkę dla dorosłych, czyli Kia Soul, bardzo i teraz przechowuję wszystkie papiery od dealera na wszystko...