Kia Soul Forums :: Kia Soul Owners banner
61 - 80 of 155 Posts
OK, chłopaki, przepraszam; spóźniam się na najnowszą dyskusję na temat Soul; czy Kia/Hyundai nadal stosuje GDI w swoich 4-cylindrowych silnikach?
Jeśli pytasz o Kia Soul, to odpowiedź brzmi nie. 4-cylindrowy silnik 2.0l używany od 2020 roku to MPI.

Było turbo gdi 1.6l dostępne do 2023 roku, jak sądzę, ale zostało wycofane w Soul.

Na szczęście! Chociaż nie szukam nowej Duszy, nie chciałbym, żeby inni ludzie utknęli z problemami GDI.
Jeśli pytasz o Kia Soul, to odpowiedź brzmi nie. 2.0l 4-cylindrowy używany od 2020 roku to MPI.

Było turbo gdi 1.6l dostępne do 2023 roku, jak sądzę, ale zostało wycofane w Soul.
W nowszych 2.5L używanych w większych samochodach używają zarówno MPI+GDI, trochę jak system D-4S Toyoty.

Uważam, że V6 jest nadal tylko GDI, a 1.6L Turbo również, ale 2.0L używany w Soul powrócił do MPI.
Mam nadzieję, że Soul S mojej żony z 2024 roku to MPI. Wierzę, że tak jest.

Dziś przeczytałem pozew zbiorowy przeciwko Kia. Pozew nie miał nic dobrego do powiedzenia o Kia Corp. i samochodach Kia. Jedną rzeczą, o której nigdy nie pomyślałem, było to, czy Kia umieszcza nowy silnik w samochodzie, nie ma gwarancji, że nowy silnik nie będzie miał tego samego problemu z pierścieniami olejowymi. Zauważono również, że Kia wiedziała o problemie, ale nadal reklamowała swoje samochody jako wspaniałe i nadal sprzedawała je niczego niepodejrzewającym nabywcom.
Tak, zauważyłem również pozwy zbiorowe przeciwko Toyocie i Hondzie, które również mówią złe rzeczy. Większość pozwów ma do tego tendencję. Mimo to firmy te nadal sprzedają swoje samochody.

Biorąc pod uwagę, że szacuje się, że 73% lekkich pojazdów użytkowych w USA ma silniki GDI, są one koniem roboczym dla większości producentów samochodów.

Jeśli chodzi o reklamowanie przez KIA swoich samochodów jako wspaniałych, może to wynikać z następujących faktów:

Wysoka ocena RepairPal:
Ocena niezawodności Kia 4,0/5,0 plasuje ją wśród najlepiej ocenianych marek.

Uznanie J.D. Power:
Kia konsekwentnie zajmowała wysokie miejsca w badaniu niezawodności pojazdów w USA przeprowadzonym przez J.D. Power, w tym zajmując pierwsze miejsce w segmencie rynku masowego w badaniu z 2021 roku.

Pozytywne opinie konsumentów i ekspertów:
Wiele źródeł, w tym MarketWatch, zauważa, że niezawodność Kia znacznie się poprawiła, dorównując ocenie Toyoty.

Długoterminowa niezawodność:
Modele Kia, takie jak Sorento i Telluride, są chwalone za trwałość i niezawodność, zwłaszcza w dłuższych okresach użytkowania.

Silna gwarancja:
Kia oferuje konkurencyjną gwarancję, w tym ograniczoną gwarancję na pięć lat/60 000 mil i gwarancję na układ napędowy na 10 lat/100 000 mil.

Discussion starter · #66 ·
Pomimo wszystkich pozwów sądowych, złej prasy, zwykle pochodzącej od "dziennikarzy", którzy mają niewielkie lub żadne doświadczenie lub pozycję w prasie motoryzacyjnej, Hyundai/Kia wydaje się radzić sobie niezwykle dobrze w jednym obszarze, który ma znaczenie. Sprzedaż. Kiedy klienci wykładają pieniądze na stół, skłaniam się ku temu, by przywiązywać do tego większą wagę niż do słów.

Widzę mnóstwo Kia Souls gen1 i gen2. Gdyby ulegały samozniszczeniu w alarmującym tempie, widziałbym je w dużej ilości na moim lokalnym złomowisku. Nie są ani niedo-, ani przewartościowane. I swobodna rozmowa z właścicielem tego obiektu potwierdza moje obserwacje.

Ostatecznie skrzypiące koło dostaje smar. Oczywiście, jeśli Twoja Dusza ma problemy, będziesz o tym mówić. Jeśli mruczy, prawdopodobnie nie będziesz robić zamieszania. Zatem, choć istnieje pewna liczba wadliwych egzemplarzy, niekoniecznie jest to duża reprezentatywna liczba całkowitego odsetka wszystkich sprzedanych Dusz. Niektórzy dostawcy części w moim mieście używają ich nawet jako swoich pojazdów dostawczych.

Mimo wszystkich pozwów, złej prasy, zwykle pochodzącej od "dziennikarzy", którzy mają niewielkie lub żadne doświadczenie lub pozycję w prasie motoryzacyjnej, Hyundai/Kia wydaje się radzić sobie niezwykle dobrze w jednym obszarze, który ma znaczenie. Sprzedaż. Kiedy klienci kładą pieniądze na stół, mam tendencję do przywiązywania do tego większej wagi niż do słów.

Widzę mnóstwo Kia Souls pierwszej i drugiej generacji. Gdyby ulegały samozniszczeniu w alarmującym tempie, widziałbym je w dużej ilości na moim lokalnym złomowisku. Nie są ani niedo-, ani przewartościowane. I swobodna rozmowa z właścicielem tego obiektu potwierdza moje obserwacje.
Ostatecznie piszczące koło dostaje smar. Oczywiście, jeśli Twój Soul ma problemy, będziesz o tym mówić. Jeśli mruczy, prawdopodobnie nie będziesz robić zamieszania. Zatem, mimo że istnieje pewna liczba wadliwych egzemplarzy, niekoniecznie jest to duża reprezentatywna liczba całkowitego odsetka wszystkich sprzedanych Soulów. Niektórzy dostawcy części w moim mieście używają ich nawet jako swoich pojazdów dostawczych.
+1 . . . Zgadzam się - - -
To samo dotyczy wielu innych forów marek.
Na przykład, od 2015 roku jestem na 5 forach ciężarówek, samochodów i SUV-ów GM i nadal regularnie je odwiedzam. Obserwuję również na dwóch forach Forda, Nissana, Toyoty i okazjonalnie odwiedzam Mazdę, Hondę, Subaru i VW.
Dominującym aspektem wszystkich z nich jest to, że nowi ludzie publikują posty i wyrażają skargi, co uważają za chroniczny, powszechny problem, oraz wszechobecne "one-post-wonders" z wątpliwych, prawdopodobnie generowanych przez A-eye postów, składających oświadczenia lub nakłaniających do narracji z pytaniami naprowadzającymi.

Najlepiej jest więc oceniać jakość, niezawodność i satysfakcję z produktów motoryzacyjnych na podstawie równowagi stron z recenzjami, długoterminowych źródeł motoryzacyjnych online, a także oceniać, co mają do powiedzenia lub doradzenia długoterminowi członkowie forum na temat pojazdu samochodowego.
Przynajmniej z mojego osobistego doświadczenia.
Celem jest poszukiwanie tego, co ta równowaga lub konsensus informacji zapewnia.

Discussion starter · #69 ·
Nie sprzeda się wiele gazet (chłopie, to mnie postarza), jeśli nagłówek brzmi:
Piękny słoneczny dzień wczoraj. Wszyscy świetnie się bawili w parku.

Ale sprzedasz ich o wiele więcej, jeśli nagłówek brzmi:

Podejrzany biały van budzi niepokój w parku.

Gdzieś w białym vanie? naprawiał fontanny. :)

Nie sprzeda się wiele gazet (chłopie, to mnie postarza), jeśli nagłówek brzmi:

Ale sprzedasz o wiele więcej, jeśli nagłówek brzmi:

Podejrzany biały van budzi obawy w parku.

Facet w białym vanie? naprawiał fontanny. :)
Tak, dużo tego na Fakebooku, innych stronach ze spamem. Jedna strona z clickbaitem opublikowała "nowy trener Steelers...." pokazując zdjęcie Nicka Sabana. Po pierwsze, Mike Tomlin właśnie podpisał przedłużenie umowy z Steelers. Po drugie, Saban w żaden sposób nie wraca do NFL.... jedyna praca, z której kiedykolwiek "zrezygnował".
Kolejny popularny clickbait, który wciąż widzę, widziałem dzisiaj ponownie..... "Michelle Obama mówi o rozwodzie, wolności." Obamowie się nie rozwodzą. Pani Obama jest niezwykle prywatna, dlatego nie towarzyszy prezydentowi Obamie w funkcjach rządowych. "Odsiedziała swoje i skupiła się na córkach."
Mam nadzieję, że pani Obama nie widziała tych "artykułów" o Barracku i Jennifer Aniston....
Internet zamienił się w szambo. "koniec linii...." Willberry's

Nie sprzeda się wiele gazet (chłopie, jak to mnie postarza), jeśli nagłówek brzmi:

Ale sprzedasz ich o wiele więcej, jeśli nagłówek brzmi:

Podejrzany biały van budzi obawy w parku.

Facet w białym vanie? naprawiał fontanny. :)
Dobry punkt. Dlatego właśnie dziennikarze z twardym uderzeniem, tacy jak nasza własna Action News Jackie, tak długo utrzymali swoją pracę.
Image

• Like
Reactions: Flatsole and Boxy1
Nie sądzę, żeby Kia miała się czym martwić w związku z tym pojazdem. Samochody typu box zniknęły, z wyjątkiem Soula, i to z jakiegoś powodu. To dobrze zaokrąglone... yyy... samochodopodobne coś użytkowego, które miało więcej substancji niż konkurenci (więcej miejsca, więcej mocy, prawdziwe części samochodowe, takie jak koła, których nie można było wymienić w sklepie z narzędziami). Mam 2 Soule w garażu (Kia Soule, to znaczy). Nie jestem nawet w nich zakochany, po prostu jakoś mi pasują. Jestem pewien, że GM wypuści samochód typu box i będzie miał coś w rodzaju 1,2-litrowego 3-cylindrowego turbo, które deklaruje 40 mpg, o którym słyszałem, że ma pewne dziwne cechy wydajności. Ale w tej przestrzeni rynkowej nie ma zbyt wiele miejsca. Więc lepiej, żeby wyszedł z istotną przewagą cenową nad sprawdzonym Soulem. Nasuwa się pytanie: czy sprzedałbyś swoją duszę za nowy samochód?

Nie sądzę, żeby Kia miała się czym martwić w przypadku tego pojazdu. Samochody typu box zniknęły, z wyjątkiem Soula, i to z jakiegoś powodu. To dobrze zaokrąglone... eee... samochodopodobne coś użytkowego, które miało więcej substancji niż konkurenci (więcej miejsca, więcej mocy, prawdziwe części samochodowe, takie jak koła, których nie można było wymienić w Harbor Freight). Mam 2 Soule w garażu (Kia Soule, to znaczy). Nie jestem nawet w nich zakochany, po prostu jakoś mi pasują. Jestem pewien, że GM wypuści samochód typu box i będzie miał coś w rodzaju 1,2-litrowego 3-cylindrowego silnika turbo, który deklaruje 40 mpg, co, jak słyszałem, ma pewne dziwne cechy wydajności. Ale w tej przestrzeni rynkowej nie ma zbyt wiele miejsca. Więc lepiej, żeby wyszedł z dużą przewagą cenową nad sprawdzonym przez czas Soulem. To rodzi pytanie: czy sprzedałbyś swoją duszę za nowy samochód?
Zgadzam się z twoimi ocenami. Mógłbym kupić Chevroleta Trax za mniej więcej tę samą cenę, za jaką dostaliśmy naszego Soula LX 2025. Przyjrzałem się również Chevy Trailblazer, który używa tych samych silników 1.2L lub 1.3L turbo GDI, a cena jest znacznie wyższa.

Silnik Kia 2.0L MPI wydaje się solidną konstrukcją, wykorzystującą łańcuch rozrządu w porównaniu do paska w kąpieli olejowej, jakiego używa 3-cylindrowy silnik Chevy 1.2L.
Na podstawie komentarzy wielu właścicieli, ten silnik 2.0L MPI jest niezawodny w dłuższej perspektywie, wykorzystując interwały wymiany oleju oparte na zdrowym rozsądku.

Spodziewam się, że silniki turbo GM 1.2L i 1.3L wkrótce ujawnią swoje nieodłączne słabości. Po prostu za małe, aby móc poruszać nawet Traxem lub Trailblazerem na przestrzeni wielu mil użytkowania.

Zgadzam się z Twoimi ocenami. Mógłbym kupić Chevroleta Trax za mniej więcej tę samą cenę, za jaką dostaliśmy naszego Soul LX 2025. Przyjrzałem się również Chevy Trailblazer, który używa tych samych silników 1.2L lub 1.3L turbo GDI, a cena jest znacznie wyższa.

Silnik Kia 2.0L MPI wydaje się solidną konstrukcją, wykorzystującą łańcuch rozrządu w porównaniu do paska w kąpieli olejowej, jakiego używa 3-cylindrowy silnik 1.2L Chevroleta.
Na podstawie komentarzy wielu właścicieli, ten silnik 2.0L MPI wydaje się być długoterminowo niezawodny przy rozsądnych interwałach wymiany oleju.

Spodziewam się, że silniki GM 1.2L turbo i 1.3L turbo wkrótce ujawnią swoje nieodłączne słabości. Po prostu za małe, aby poruszyć nawet Trax lub Trailblazer na wielu milach użytkowania.
Dobry punkt odnośnie tych maleńkich silników, które dostają turbosprężarki, aby zrekompensować brak mocy. Niezbyt dobre podstawy dla długoterminowej niezawodności.

Interesujące jest to, że zarówno Trax, jak i Trailblazer są produkowane w Korei Południowej. Trochę odbiera to jakąkolwiek przewagę taryfową.

• Like
Reactions: MrMonksKia
pasek w mokrej kąpieli olejowej, jakiego używa 3-cylindrowy silnik 1.2L Chevroleta
Czy oni naprawdę tego używają? Widziałem filmy z rozebranych Fordów (chyba ten złom 1.0L EcoBoost lub coś małego w tym rodzaju) z 3-cylindrowymi turbosprężarkami, które używają mokrego paska rozrządu i pompy oleju i zwykle są one pęknięte lub brakuje im zębów! Co za głupi projekt.

Nienawidzę być nosicielem złych wieści, ale produkcja modelu Soul w USA zostaje wstrzymana. Nie będzie modelu na rok 2026
To niefortunne, właśnie wydałem 600 dolarów na naprawę zawieszenia w moim samochodzie z 2012 roku - zrobiło to ogromną różnicę. Zrobiłem to, wiedząc, że wkrótce się skończą. Przez 164 tysiące mil to najwięcej, ile wydałem na naprawę samochodu w tym czasie, teraz, kiedy o tym myślę, to dopiero druga naprawa w historii. To także samochód z refundacją za przebieg, więc odkładałem te pieniądze, żeby utrzymać go na drodze. Więc chociaż znikną, to i tak będę miał 2.

To niefortunne, właśnie wydałem 600 dolarów na naprawę zawieszenia w moim 2012 - zrobiło to ogromną różnicę. Zrobiłem to, wiedząc, że wkrótce się skończą. Na 164 tys. milach to najwięcej, co wydałem na samochód na jakąkolwiek naprawę w tym czasie, teraz kiedy o tym myślę, to dopiero druga naprawa w historii. To także samochód z refundacją za przebieg, więc odkładałem te pieniądze, żeby utrzymać go na drodze. Więc chociaż znikną, wciąż będę miał 2.
Nadal mamy nasz 2010 z przebiegiem 161 tys. Włożyliśmy w niego dużo pieniędzy, ale silnik i skrzynia biegów są solidne.
Zostało wymienione:
Sworznie kulowe
Amortyzatory/kolumny resorów
Rozrusznik
Pasek rozrządu
Wszystkie 3 paski napędowe
Pompa wspomagania kierownicy
Chłodnica

Jednak odmawiamy pozbycia się go. Nie spala ani grama oleju i nigdy nie miał wycieku

61 - 80 of 155 Posts