Kia Soul Forums :: Kia Soul Owners banner

Sprawdź kod światła P0420

115K views 50 replies 16 participants last post by  steadyrm1  
#1 ·
2015 Soul, 1.6 L, V4 - 93 000 + mil
Kod P0420 Katalizator działa poniżej minimalnego progu.

P0420 to kod dotyczący emisji.

Aby dowiedzieć się więcej o tym kodzie, obejrzyj filmy w serwisie YouTube od scannerdanner

lub inne filmy wyjaśniające działanie czujników 02, korekty paliwa, katalizatorów itp.

Kupiłem skaner za 25 dolarów, który podłącza się do portu obd II i działa przez Bluetooth z moim telefonem z Androidem. Urządzenie to BAFX i używa aplikacji Torque Pro, która ma wersję darmową i płatną w cenie 5 dolarów. Kupiłem wersję płatną. Więc 30 dolarów i byłem gotowy do przeglądania dobrych danych.

Film na YouTube, który oglądałem, dotyczył gościa, który rozpylał sea foam w otwór (korek) czujnika upstream. Pozwoliło to sea foam ominąć spalanie i podać sea foam bezpośrednio na ekran o strukturze plastra miodu katalizatora; rozbijając nagromadzenie węgla. Nie będę wchodził w szczegóły, ale oto link:

Wypróbowałem jego metodę przed obejrzeniem innych filmów o kodzie. Następnie wyczyściłem kod i jeździłem przez około półtora tygodnia, korzystając z Uber. Po wymianie oleju jeździłem przez około godzinę i ponownie pojawił się P0420. Ale muszę powiedzieć, że zdałbym emisje za pierwszym razem, kiedy to zrobiłem.

Zastosowałem kolejną kurację i jeździłem przez około 3 dni. Kontrolka zaświeciła się ponownie. Samochód jest teraz zaparkowany, dopóki nie zrobię więcej badań przed zabraniem go do dealera. Może to być któryś z tych objawów:

• Katalizator
  • Czujniki 02 (ale oba działają zgodnie z moimi danymi korekty paliwa)
  • Wyciek w układzie wydechowym, ponieważ pracuje ubogo
  • Lub wszystko, co wpływa na mieszankę paliwowo-powietrzną
  • Nawet uszkodzony korek wlewu paliwa (mój nie działa tak, jak powinien - brak kliknięć podczas dokręcania)

Tak więc, biorąc to wszystko pod uwagę. Nie martw się o próby znalezienia problemu, chociaż to właśnie próbujemy ustalić, ale dowiedz się, jak części powinny działać zgodnie ze specyfikacjami (tj. odczytujesz czujnik 02, który ma 2,5 V, ale twoje specyfikacje mówią, że powinien mieć 7 V). Zrób dobre rozeznanie, zanim podejmiesz ostateczną decyzję o wymianie części.

Nie potępiam jeszcze katalizatora, ponieważ może to być coś tak prostego, jak wadliwy korek wlewu paliwa itp.

#2 ·
Jest wezwanie do serwisu katalizatora w modelach 1.6L Souls. Czy dostałeś już list w tej sprawie? Nie wiem, czy to jest przyczyną Twojego problemu, ale wydaje się to całkiem możliwe. Sprawdź ten link:

https://www.wctv.tv/content/news/Hy.../news/Hyundai-Kia-recall-over-500K-vehicles-as-fire-risk-spreads-506488301.html

Wszystkie modele Souls z silnikami 1.6 litra wyprodukowane od 8 lipca 2011 r. do 11 sierpnia 2016 r. podlegają wezwaniu do serwisu. Dealerzy wymienią komputer, który zapobiega przegrzaniu katalizatora. Wymienią również katalizator i silnik, jeśli zostały uszkodzone. Listy zostaną wysłane do właścicieli począwszy od 12 kwietnia.

#3 ·

#5 ·
Cześć waddy, dzięki za dobre informacje. Jestem ciekaw, czy nadal masz gwarancję? Jeśli tak, pozwoliłbym Kia rozwiązać ten problem.

Przy tak wysokim przebiegu, zakładając, że większość z niego działała w oparciu o "zły komputer", który doprowadził do przegrzania katalizatora (przed niedawnym wezwaniem do serwisu), mogło dojść do pewnych uszkodzeń.

Temat do przemyślenia. Wszystkiego dobrego.

• Like
Reactions: waddy
#7 ·
Cześć waddy, dzięki za dobre informacje. Jestem ciekaw, czy nadal masz gwarancję? Jeśli tak, pozwoliłbym Kia rozwiązać ten problem.

Przy tak wysokim przebiegu, zakładając, że większość z niego działała pod "uszkodzonym komputerem", który doprowadził do przegrzania katalizatora (przed niedawnym wezwaniem do serwisu), mogło dojść do pewnych uszkodzeń.

Temat do przemyślenia. Wszystkiego dobrego.
Nie jest już objęty gwarancją. Słyszałem, że 80 000 mil to próg dla katalizatora. Sprawdzę jednak ogłoszenie o wezwaniu do serwisu w odpowiednim organie rządowym.

#6 ·
Ten film trochę wyjaśnia.
Mój obd II nie wyświetla napięcia PID dla mojego 02B1S1, więc nie widzę go na wykresie; wyświetla jednak napięcie PID dla mojego 02B1S1. Sprawdzę to, aby zobaczyć, czy występują jakieś wahania tej fali sinusoidalnej.

#15 ·
Spróbowałbym skłonić ich do naprawy w ramach gwarancji. Najpierw spróbuj miło, a potem...

Nie wiem, czy w miejscu, w którym mieszkasz, są prawnicy w witrynach sklepowych, ale tam, gdzie mieszkałem w Queens (Nowy Jork), byli wszędzie. Pisali listy z wszelkimi paskudnymi groźbami, których potrzebowałeś za około 50,00 $. Zazwyczaj działały całkiem dobrze.

Jeśli wszystko inne zawiedzie...

Istnieje dodatek o nazwie CataClean, którego niektórzy mieszkańcy używają od czasu do czasu, aby przejść inspekcje. (Szczerze mówiąc, myślę, że to rozcieńczalnik do lakieru.) Faktycznie odtyka wiele zatkanych KAT-ów. Czasami również wydmuchuje dziury w układzie wydechowym. Ale hej, nic nie jest idealne.

Osobiście nie użyłbym go ani nie polecałbym. Ale jest to ostateczność.

Richard
Dzięki za radę. Moim pierwszym krokiem, zanim rozważyłem zabranie go do dealera, było złożenie skargi do NHTA. Poważnie traktują skargi dotyczące wezwań do naprawy pojazdów ze względów bezpieczeństwa. Kiedy otrzymam od nich odpowiedź, zdecyduję o następnej opcji.

Użyłem cata-clean po zabiegu seafoam, który zrobiłem. Tak, mój samochód jeździł lepiej, ale kontrolka zapaliła się ponownie po 3 dniach jazdy. Więc, tu jestem teraz - P0420 jest nadal jedynym kodem, a samochód jeździ dobrze; jednak pracuje ubogo, zgodnie z danymi mojego skanera obd II. Nadal nie potępiam konwertera katalitycznego, ponieważ może występować wyciek spalin lub uszkodzony czujnik 02 z przodu itp. Załączyłem tutaj moje dane. Jeśli ktoś może dostrzec wskazanie, co jest wadliwe, proszę o poradę, dzięki.

Attachments

#16 · (Edited)
Założę się, że masz problem przed katalizatorem. Uszkodzony czujnik stosunku powietrza do paliwa (czujnik O2) może być winowajcą.

Być może powinieneś przestać próbować czyścić katalizator. Kontynuuj to, a prawdopodobnie go zniszczysz i będziesz musiał go wymienić.

Używasz Torque Pro? Sugerowałbym użycie innego stylu wyświetlania. Kwadratowe, które pokazują na przykład najniższe i najwyższe wartości. Wyświetlacze Half Dial (Meter) i Half Dial (Needle) pokazują najwyższe i najniższe wartości.

Z Torque Pro na moim smartfonie Samsung Galaxy Note 4 z systemem Android:

132655

W tej chwili widzę, że czujnik O2 1X2 jest zablokowany na 0,7 (Bank 1, czujnik 2). W trakcie jazdy powinien się wahać.

Pytania:

Gdzie są informacje dla czujnika O2 1X1 (Bank1, czujnik 1)?

Nie jestem pewien, co oznacza wyświetlacz O2s1EQ. Jeśli ktoś wie, proszę wyjaśnić. Zauważam, że zawsze jest równy 1,0. Co potencjalnie stanowi problem.

------------------------------------------

Wyszukałem w DuckDuckGo informacje na temat czujników O2 Kia Soul i natknąłem się na tę stronę internetową:

Kia Soul P0420: Catalyst System Efficiency → Below Threshold → Bank 1

Wklejone z tej strony:

W przypadku Soul, OBDII P0420 jest często spowodowane przez uszkodzony czujnik tlenu, ale mogą być również inne przyczyny.

Nigdy nie musiałem wymieniać czujnika stosunku powietrza do paliwa w Soul, ale zrobiłem to już dwa razy w Nissanie 4.0 litrowym V6 Xterra. Najwyraźniej czasami czujnik O2 może ulec awarii po prostu z powodu uszkodzonego uziemienia i można go naprawić, ponownie podłączając uziemienie. To powiedziawszy, są one narażone na działanie ciepła i zużywają się.

Zacząłbym od zastąpienia obecnych wyświetlaczy informacji w czasie rzeczywistym Torque Pro tymi, które rejestrują wartości minimalne i maksymalne. Możesz również dodać wyświetlacz Emission Monitors since DTC clear.

Powodzenia i informuj na bieżąco.

#17 ·
Założę się, że masz problem przed katalizatorem. Winowajcą może być wadliwy czujnik stosunku powietrza do paliwa (czujnik O2).

Być może powinieneś przestać próbować czyścić katalizator. Kontynuuj to, a prawdopodobnie go zniszczysz i będziesz musiał go wymienić.

Używasz Torque Pro? Sugerowałbym użycie innego stylu wyświetlania. Kwadratowe, które pokazują na przykład najniższe i najwyższe wartości. Wyświetlacze Half Dial (Meter) i Half Dial (Needle) pokazują najwyższe i najniższe wartości.

Z Torque Pro na moim smartfonie Samsung Galaxy Note 4 z systemem Android:

View attachment 132655

W tej chwili widzę, że czujnik O2 1X2 jest zablokowany na 0,7 (Bank 1, czujnik 2). W trakcie jazdy powinien się wahać.

Pytania:

Gdzie są informacje dla czujnika O2 1X1 (Bank1, czujnik 1)?

Nie jestem pewien, co oznacza wyświetlacz O2s1EQ. Jeśli ktoś wie, proszę wyjaśnić. Zauważam, że zawsze jest równy 1,0. Co potencjalnie stanowi problem.

------------------------------------------

Wyszukałem w duckduckgo informacje na temat czujników O2 Kia Soul i natknąłem się na tę stronę internetową:

Kia Soul P0420: Catalyst System Efficiency → Below Threshold → Bank 1

Wklejone z tej strony:

W przypadku Soul, OBDII P0420 jest często spowodowane przez uszkodzony czujnik tlenu, ale mogą być również inne przyczyny.

Nigdy nie musiałem wymieniać czujnika stosunku powietrza do paliwa w Soul, ale zrobiłem to już dwa razy w Nissanie 4.0 litrowym V6 Xterra. Najwyraźniej czasami czujnik O2 może ulec awarii po prostu z powodu wadliwego uziemienia i można go naprawić, ponownie podłączając uziemienie. To powiedziawszy, są one narażone na działanie ciepła i zużywają się.

Zacząłbym od zastąpienia obecnych wyświetlaczy informacji w czasie rzeczywistym Torque Pro tymi, które rejestrują wartości minimalne i maksymalne. Możesz również dodać monitory emisji, ponieważ wyświetlacz DTC jest czysty.

Powodzenia i informuj na bieżąco.
Dzięki za radę dotyczącą konfiguracji. Przeczytam cały Twój post. Chciałem tylko podziękować.

To mój pierwszy raz, kiedy używam aplikacji Torque Pro. Jestem amatorem; oglądam filmy na YouTube o tym, jak czytać dane.
PID dla 02B1S1 jest dezaktywowany, ale kupiłem wykresy w czasie rzeczywistym dla Torque Pro za 2,49 USD.
02B1EQ to równoważny współczynnik. Nie jestem pewien, ponieważ wciąż się uczę.

Dobre rzeczy, prawda? Prosto z telefonu??

#18 ·
Jeszcze jedna strona internetowa, która może pomóc tym, którzy nie mają instrukcji: Kia Soul: Komponenty i lokalizacja komponentów

Szkic pokazuje położenie podgrzewanego czujnika tlenu (HO2S) [Bank 1/Czujnik 1] i podgrzewanego czujnika tlenu (HO2S) [Bank 1/Czujnik 2]

Właśnie sprawdziłem moją instrukcję. Dwa HO2S, gdy stosunek powietrza do paliwa jest bogaty, powinny wykazywać napięcia od 0,6 do 1,0; jeśli ubogie, zakres powinien wynosić od 0 do 0,4.

Jeśli jedna z twoich jednostek HO2S wymaga wymiany, będziesz potrzebować specjalnego narzędzia do usunięcia i wymiany jednostek HO2S: gniazda podgrzewanego czujnika tlenu. To nie jest drogie.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#19 ·
Tak, mam narzędzie do usunięcia 02 dla obu czujników. Odkryłem, że poluzowanie czujnika 02 przed katalizatorem za pomocą klucza nastawnego, który zapewnia dobrą dźwignię, działa świetnie, a następnie użycie narzędzia do gniazda 02 do jego usunięcia. Nie próbowałem jeszcze usunąć czujnika 02 za katalizatorem, ale wierzę, że trzeba będzie uzyskać do niego dostęp od spodu pojazdu.

Sprawdzę link i dziękuję za dane.

#21 ·
Cieszę się, że część z tego była przydatna. Połączony artykuł sugeruje po prostu, że czujniki O2 na górze są prawdopodobną przyczyną i powinny zostać wyeliminowane przed szukaniem gdzie indziej. To byłaby moja intuicja, biorąc pod uwagę moje zrozumienie tego, jak czytać liście herbaty z kodem problemu.

#22 · (Edited)
Kilka kolejnych zdjęć z Torque Pro odczytującego dane z Xterry.

Zwróć uwagę na zmienność odczytów napięcia czujnika O2. To normalne. Dlaczego 2X1 rejestruje od 0,4 do 1,3 (co nie powinno mieć miejsca), nie wiem. Może to być artefakt nieoryginalnego czujnika O2, który zamontowałem.

132657

Biorąc pod uwagę Twój problem, Waddy, wyświetlacz Gotowości Emisji przedstawiony poniżej może być pomocny.

132658

P.S. Dla ciekawskich, obraz tła to obraz z Google Earth Pro części dolnej rzeki Skeena w środkowej Kolumbii Brytyjskiej.

#24 ·
Kilka kolejnych zdjęć z Torque Pro odczytującego z Xterra.

Zwróć uwagę na zmienność odczytów napięcia czujnika O2. To normalne. Dlaczego 2X1 rejestruje od 0,4 do 1,4 (co nie powinno mieć miejsca), nie wiem. Może to być artefakt czujnika O2 z rynku wtórnego, który zamontowałem.

View attachment 132657

Biorąc pod uwagę Twój problem Waddy, wyświetlacz Gotowości Emisji przedstawiony poniżej może być pomocny.

View attachment 132658

P.S. Dla ciekawskich, obraz tła to obraz Google Earth Pro części dolnej rzeki Skeena w środkowej Kolumbii Brytyjskiej.
Rozumiem. Nie mam PID dla napięcia 02B1S1 i szukam informacji, jak go uzyskać. Być może muszę ustawić protokół. Nie jestem pewien.

Dzięki

#23 ·
2015 Soul, 1.6 L, V4 - 93 000 + mi

P0420 to ogólny kod dotyczący emisji.

Aby dowiedzieć się więcej o tym kodzie, obejrzyj filmy w serwisie YouTube autorstwa scannerdanner

lub inne filmy wyjaśniające czujniki 02, regulacje paliwa, katalizatory itp.

Kupiłem skaner za 25 dolarów, który podłącza się do portu obd II i działa przez Bluetooth z moim telefonem z Androidem. Urządzenie to BAFX i korzysta z aplikacji Torque Pro, której dostępna jest wersja bezpłatna i płatna w cenie 5 USD. Kupiłem wersję płatną. Więc 30 dolarów i byłem gotowy do wyświetlania dobrych danych.

Film na YouTube, który oglądałem, dotyczył faceta, który rozpylał Sea Foam w otworze (bung) czujnika upstream. Pozwoliło to Sea Foam ominąć spalanie i podać Sea Foam bezpośrednio na ekran plastra miodu katalizatora; rozbijając nagromadzenie węgla. Nie będę wchodził w szczegóły, ale oto link:

Wypróbowałem jego metodę przed obejrzeniem innych filmów o kodzie. Następnie wyczyściłem kod i jeździłem przez półtora tygodnia, korzystając z Uber. Po wymianie oleju jeździłem przez około godzinę i ponownie pojawił się P0420. Ale muszę powiedzieć, że przeszedłbym emisje za pierwszym razem, kiedy to zrobiłem.

Zastosowałem kolejną kurację i jeździłem przez około 3 dni. Kontrolka zaświeciła się ponownie. Samochód jest teraz zaparkowany, dopóki nie przeprowadzę dalszych badań przed zabraniem go do dealera. Może to być któryś z tych objawów:

• Katalizator
  • Czujniki 02 (ale oba działają zgodnie z moimi danymi regulacji paliwa)
  • Wyciek spalin, ponieważ działa ubogo
  • Nawet wadliwy korek wlewu paliwa (mój nie działa tak, jak powinien - brak kliknięć podczas dokręcania)
Tak więc, biorąc to wszystko pod uwagę. Nie martw się próbą znalezienia problemu, chociaż to właśnie próbujemy ustalić, ale dowiedz się, jak części powinny działać zgodnie ze specyfikacjami (tj. odczytujesz czujnik 02, który ma 2,5 V, ale twoje specyfikacje mówią, że powinien mieć 7 V). Zrób dobre badania, zanim podejmiesz ostateczną decyzję o wymianie części.

Jeszcze nie potępiam katalizatora, ponieważ może to być coś tak prostego, jak wadliwy korek wlewu paliwa itp.
Zanim kupiłem moją duszę, przeprowadziłem badania nad silnikami 1.6. Wydaje się, że mają problemy ze zużyciem oleju. W samochodach marki Kia... Uwielbiam mój silnik 2.0. Kiedy potrzebuję tej mocy, mam ją

#25 ·
2015 Soul, 1.6 L, V4 - 93 000 + mi

P0420 to uniwersalny kod dotyczący emisji.

Aby dowiedzieć się więcej o tym kodzie, obejrzyj filmy w serwisie YouTube autorstwa scannerdanner

lub inne filmy wyjaśniające działanie czujników 02, korekty paliwa, katalizatora itp.

Kupiłem skaner za 25 dolarów, który podłącza się do portu obd II i działa przez Bluetooth z moim telefonem z Androidem. Urządzenie to BAFX i korzysta z aplikacji Torque Pro, której dostępna jest wersja bezpłatna i płatna w cenie 5 USD. Kupiłem wersję płatną. Więc 30 dolarów i byłem gotowy do wyświetlania dobrych danych.

Film w serwisie YouTube, który oglądałem, pokazywał, jak facet rozpylał sea foam w otworze (otworze) czujnika upstream. Pozwoliło to sea foam ominąć spalanie i bezpośrednio podać sea foam na ekran plastra miodu katalizatora; rozbijając nagromadzenie węgla. Nie będę wchodził w szczegóły, ale oto link:

Wypróbowałem jego metodę przed obejrzeniem innych filmów o kodzie. Następnie wyczyściłem kod i jeździłem przez około półtora tygodnia, korzystając z Ubera. Po wymianie oleju jeździłem przez około godzinę i ponownie pojawił się P0420. Ale muszę powiedzieć, że zdałbym test emisji za pierwszym razem.

Zastosowałem kolejną kurację i jeździłem przez około 3 dni. Kontrolka zaświeciła się ponownie. Samochód jest teraz zaparkowany, dopóki nie przeprowadzę dalszych badań, zanim zabiorę go do dealera. Może to być któryś z tych objawów:

• Katalizator
  • Czujniki 02 (ale oba działają zgodnie z moimi danymi korekty paliwa)
  • Wyciek w układzie wydechowym, ponieważ pracuje ubogo
  • Nawet wadliwy korek wlewu paliwa (mój nie działa tak, jak powinien - brak kliknięć podczas dokręcania)
Tak więc, biorąc to wszystko pod uwagę. Nie martw się o próby znalezienia problemu, chociaż to właśnie próbujemy ustalić, ale dowiedz się, jak części powinny działać zgodnie ze specyfikacjami (tj. odczytujesz czujnik 02, który ma 2,5 V, ale specyfikacje mówią, że powinien mieć 7 V). Zrób dobre rozeznanie, zanim podejmiesz ostateczną decyzję o wymianie części.

Nie potępiam jeszcze katalizatora, ponieważ może to być coś tak prostego jak wadliwy korek wlewu paliwa itp.
Myślę, że znalazłem PID dla Kia z tej strony internetowej:

#26 ·
Kupiłem skaner za 25 dolarów, który podłącza się do portu obd II i działa przez Bluetooth z moim telefonem z Androidem. Urządzenie to BAFX i używa aplikacji Torque Pro, dla której istnieje darmowa wersja i płatna wersja za 5 dolarów. Kupiłem płatną wersję. Więc 30 dolarów i byłem gotowy do wyświetlania dobrych danych.
Hej Waddy,
DZIĘKUJĘ za zwrócenie mojej uwagi na to narzędzie do skanowania i oprogramowanie! Nie mogę sobie wyobrazić, dlaczego wszyscy tego nie kupują. Zrobiłem trochę badań na YouTube i znalazłem mnóstwo filmów chwalących to, jak ten poniżej. Nie miałem pojęcia, że tak niesamowity skaner jest dostępny dla wszystkich właścicieli samochodów. Jeszcze raz dziękuję! ?

• Like
Reactions: waddy
#27 ·
Mam pytanie.

Rozważmy, że samochód pracuje na ubogiej mieszance, co częściowo powoduje kod P0420; wraz z innymi możliwymi przyczynami, czy jeden lub więcej moich zaworów, na których mogą gromadzić się osady węglowe, może powodować ubogą mieszankę? Biorąc pod uwagę fakt, że pojazd jest wyposażony w silnik GDI i dowiedziałem się, że osady węglowe gromadzą się na zaworach, co może powodować ich niedomykanie i dostawanie się niefiltrowanego powietrza do kolektora dolotowego...

#28 ·
Mam pytanie.

Załóżmy, że samochód pracuje na ubogiej mieszance, co częściowo powoduje kod P0420; oprócz innych możliwych przyczyn, czy jeden lub więcej moich zaworów, które mogą mieć nagromadzone osady węglowe, spowodowałoby ubogą mieszankę? Biorąc pod uwagę fakt, że pojazd jest wyposażony w silnik GDI i dowiedziałem się, że osady węglowe gromadzą się na zaworach, co może powodować ich niedokładne osadzanie się i dostawanie się niezmierzonego powietrza do wlotu...
To absolutnie możliwe. Mimo że obsesyjnie myślę o oleju i osadach węglowych, kopnę się w tyłek za to, że sam o tym nie pomyślałem.

Richard

#29 ·
Wow. W tym wątku jest naprawdę dużo dobrych informacji. Od jakiegoś czasu mam skaner Bluetooth OBD i Torque. Po pierwsze, żebym mógł rozwiązywać problemy, jeśli coś wygeneruje kod, a po drugie, żeby upewnić się, że warsztaty nie kłamią, jeśli oddaję samochód.

Posiadam 2015 1.6 Soul base, 120 tys. mil. Od jakiegoś czasu (od około 90 tys. mil) mam kod PO420. Moje badania wykazały, że może to być czujnik o2 przed lub za katalizatorem lub katalizator. Ponieważ nie zauważyłem żadnej widocznej utraty mocy ani zmiany w zużyciu paliwa, założyłem, że to wadliwy czujnik i trochę poczekałem. Kiedy pojawiło się wezwanie do serwisu komputera, już miałem ten problem, więc pomyślałem również, że katalizator mógł się przegrzać i ulec uszkodzeniu. Nie wiedziałem, żeby sprawdzić poziomy napięcia czujników o2, więc teraz jest to na mojej liście rzeczy do zrobienia. Niestety, mój samochód przekroczył przebieg wymagany do wymiany katalizatora u dealera.

prawdopodobnie spróbuję wymienić czujniki - czy ktoś ma link do specjalnego narzędzia? Czy jest dostępne w normalnych sklepach z częściami?
Trochę się tego boję, ponieważ próbowałem wymienić czujnik upstream w Mazdzie 3 mojej dziewczyny, łatwo dostępny, ale zespawał się. Nawet 4-5-metrowa łyżka nie mogła go odkręcić, musiałem zawieźć go do warsztatu z teraz urwanym (ale na szczęście nie uszkodzonym!) czujnikiem. Był tak mocno dokręcony, że musieli go wypalić palnikiem i użyć klucza udarowego. Nie mam tego drugiego. Nie chcę powtarzać tego doświadczenia.

Najpierw muszę jednak dowiedzieć się, co podejrzewam, że jest problemem z przekładnią - więc jeśli ktoś z was ma z tym doświadczenie, bądźcie czujni na nowy wątek! Dzięki za świetne informacje tutaj.

#30 ·
Wow. Jest tu naprawdę dużo dobrych informacji. Od jakiegoś czasu mam skaner Bluetooth OBD i moment obrotowy. Po pierwsze, żebym mógł rozwiązywać problemy, jeśli coś wyrzuca kod, a po drugie, żeby upewnić się, że warsztaty nie kłamią, jeśli oddaję samochód.

Posiadam 2015 1.6 Soul base, 120 tys. mil. Od jakiegoś czasu (od około 90 tys. mil) mam kod PO420. Moje badania wykazały, że może to być czujnik o2 przed lub za katalizatorem lub sam katalizator. Ponieważ nie zauważyłem żadnej widocznej utraty mocy ani zmiany w zużyciu paliwa, założyłem, że to wadliwy czujnik i trochę poczekałem. Kiedy pojawiło się wezwanie do serwisu komputera, miałem już ten problem, więc pomyślałem również, że katalizator mógł się przegrzać i ulec uszkodzeniu. Nie wiedziałem, żeby sprawdzić poziomy napięcia czujników o2, więc teraz jest to na mojej liście rzeczy do zrobienia. Niestety, mój samochód przekroczył przebieg kwalifikujący do wymiany katalizatora u dealera.

Prawdopodobnie spróbuję wymienić czujniki - czy ktoś ma link do specjalnego narzędzia? Czy jest dostępne w normalnych sklepach z częściami?
Trochę się tego obawiam, ponieważ próbowałem wymienić czujnik upstream w Mazdzie 3 mojej dziewczyny, łatwo dostępny, ale przyspawany. Nawet 4-5-metrowy łom nie mógł go poluzować, musiałem zawieźć go do warsztatu z teraz odciętym (ale na szczęście nie uszkodzonym!) czujnikiem. Był tak mocno dokręcony, że musieli go opalić palnikiem i użyć klucza udarowego. Nie mam tego drugiego. Nie chcę powtarzać tego doświadczenia.

Najpierw muszę jednak dowiedzieć się, co podejrzewam, że jest problemem z przekładnią - więc jeśli ktoś z was ma z tym doświadczenie, bądźcie na bieżąco z nowym wątkiem! Dzięki za wspaniałe informacje tutaj.
Tak, mam 2015 Soul, 1.6L. Poniżej podam kroki dotyczące wyjmowania czujnika upstream. Nie wyjmowałem czujnika downstream, ponieważ myślę, że trzeba by się do niego zabrać od spodu pojazdu, oprócz usunięcia osłony przeciwbryzgowej, która znajduje się pod spodem, aby uzyskać do niego dostęp.

Kroki, aby usunąć czujnik 02 upstream:

1. Nie spiesz się i usiądź, spójrz i pomyśl przez chwilę. Upewnij się, że silnik jest ciepły w dotyku.
2. Odłącz ujemny kabel akumulatora.
3. Jest osłona termiczna, która mocowana jest za pomocą 3 śrub do górnej części kolektora wydechowego. Wykręć tylną śrubę i na tym poprzestań. Nie wykręcaj jeszcze pozostałych 2.
a. Nie będziesz mógł jeszcze zdjąć osłony termicznej, ponieważ czujnik wystaje przez nią, a przewody czujnika są podłączone, więc po wykręceniu tylnej śruby zostaw osłonę termiczną na miejscu.
4. Wyjmij przewody czujnika z klipsów mocujących. Klipsy te są elastyczne, więc wystarczy je lekko rozchylić; wystarczy, aby wysunąć z nich 2 przewody czujnika.
5. Odłącz tylko czujnik upstream. Złącze jest typu wtyk-wyjście, więc nie jest potrzebny śrubokręt. Wyciągnij złącze. Następnie wysuń lub wypchnij żeńskie złącze w kierunku ściany ogniowej i z jego wspornika - jest ono wciskane we wspornik, więc może się wydawać, że utknęło. Po prostu daj mu trochę umph i powinien się wysunąć.
6. Teraz przewód czujnika jest luźny. Przesuń go gdzieś na bok.
7. Teraz wykręć 2 śruby z osłony termicznej.
8. Podnieś osłonę termiczną, aby zobaczyć śrubę czujnika. Nie będziesz mógł jeszcze zdjąć osłony termicznej.
9. Spryskaj śrubę czujnika WD40 lub podobnym smarem.
10. Wejdź do domu i usiądź, oglądaj telewizję lub grę, aby smar mógł zadziałać.
11. Użyj klucza nastawnego, aby poluzować czujnik, ale patrz krok (a.). Będziesz potrzebować narzędzia do usuwania 02, które możesz wypożyczyć lub kupić w dużym sklepie z częściami.
a. Ustaw klucz nastawny nad śrubą czujnika. Znajdziesz dobrą dźwignię, aby móc włożyć siłę, aby go poluzować.
12. Kiedy go poluzujesz, użyj gniazda czujnika 02, aby wyjąć czujnik.
13. Zdejmij osłonę termiczną. Być może możesz zdjąć osłonę termiczną przed użyciem narzędzia, ale może to być niewygodne.

Instalacja jest odwrotna. Upewnij się, że nakładasz cienką warstwę środka zapobiegającego zapiekaniu wokół gwintu nowego czujnika, jeśli nowy czujnik go nie ma. Bądź teraz bardzo cierpliwy i miej pod ręką puszkę piwa, ponieważ wkręcenie tylnej śruby osłony termicznej może być uciążliwe.

Mam nadzieję, że to pomoże. Zrozumiesz to, gdy zaczniesz to robić.

#33 · (Edited)
Filmy wideo pokazują porównanie Kia Forte 2019 (białe wykresy) i mojego Kia Soul 2015, 1.6L (ciemne wykresy).

Chciałem zobaczyć, jak oba czujniki banku 1 02 reagują na krótkoterminową korektę paliwa banku 1. Widzimy, że czujnik (ciemny wykres, Kia Soul) zachowuje się nieregularnie. Być może czujnik jest pokryty odrobiną węgla lub czymś podobnym.

Jakieś sugestie?

#34 ·
Jestem partnerem jeżdżącym dla Ubera. Zatem, jak można przeczytać z pierwszego tematu, dostałem kod P0420.

Krótko mówiąc, postanowiłem zawieźć faceta na lotnisko, co stanowi 90 mil jazdy, biorąc pod uwagę, że jeździłem samochodem i nie zauważyłem utraty paliwa - może trochę - ani mocy.

Zatankowałem przed podróżą, pojechałem tam i z powrotem z połową baku paliwa. To 180 mil ciągłej jazdy i nie zauważyłem niczego, co podejrzewałbym, że jest moim katalizatorem?

Patrząc na filmy; porównując czujniki, skłaniam się ku czujnikowi przed katalizatorem lub bardzo małej nieszczelności?

Po prostu nie chcę potępiać katalizatora. Wiem, że mogę tego żałować, ale jeśli nie znajdę żadnych wycieków i po przetestowaniu samego czujnika, mogę po prostu kupić czujnik?

#36 · (Edited)
Pomyślałem, żeby podzielić się tym z każdym, kto to zobaczy.

To strona internetowa poświęcona diagnostyce i naprawie (gra, ale rodzaj hipotetycznych sytuacji w prawdziwym życiu). Za dużo, żeby to tutaj wyjaśniać, ale jeśli chcesz nauczyć się diagnozować silniki i tym podobne, to jest bardzo dobre. Najpierw sprawdź samouczek, ponieważ wszystko wyjaśnia. Dobra rzecz... To za darmo??

#37 ·
Chciałem się tym podzielić z każdym, kto to zobaczy.

To strona internetowa poświęcona diagnostyce i naprawie (gra, ale rodzaj realnych hipotetycznych sytuacji). Za dużo, żeby to tutaj wyjaśniać, ale jeśli chcesz nauczyć się diagnozować silniki i tym podobne, to jest bardzo dobre. Najpierw sprawdź samouczek, ponieważ wszystko wyjaśnia. Dobra rzecz... Jest za darmo??

Wygląda interesująco. Wypróbuję to, gdy będę miał trochę wolnego czasu. Bardzo chciałbym dowiedzieć się więcej o samodzielnym diagnozowaniu mojego samochodu, zwłaszcza jeśli chodzi o drobne rzeczy, które mogę naprawić przy użyciu ograniczonych narzędzi i sprawności fizycznej.
Dzięki za udostępnienie! ?