Kia Soul Forums :: Kia Soul Owners banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Premium Member
Joined
·
182 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
So after sitting awhile the negative terminal looked pretty bad. We cleaned it all off, dielectric grease and even a new negative cable to the body. That was about 1800 miles ago. It's done this maybe 3 times now first time being when the terminal looked real bad. 2nd time about 500 miles ago so I thought maybe I had to hold the brake or something to start. Now again today. The lights do go completely out when I try to crank and she won't even turn over so I'm wondering if the 1st gen negative terminal issue can be the issue here? If it was the battery it would be more consistent. Aside from using a wire brush or sand paper to remove paint under the negative wire is there any other common issues on here for not starting randomly?
 

·
Premium Member
Joined
·
182 Posts
Discussion Starter · #3 ·
It's the battery. The terminal gets corroded because corrosive gases escape around the battery terminal. Stuff can fall off plates and randomly short the bottom of the plates.
Take it to a car parts store, they usually can test the battery with portable scanners.
I would normally agree but it hasn't come back since the initial cleanup, etc. about 1800 miles ago. The car sat for at least 3 months unstarted, etc. and then suddenly the terminal issue popped up. I removed both the battery and engine ground and wirebrushed the bolt and removed some paint from under where the ends sit and put some dielectric grease down so it wouldn't rust, etc. So far so good so we shall see!
 

·
Premium Member
Joined
·
182 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Well it happened again yesterday but this time wouldn't start till I got a quick jump. Bought a new battery so we shall see now! I will also be adding another ground like others have done. Weird way for the battery to go indeed being so random!
 

·
Premium Member
Joined
·
182 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Added another ground to the negative terminal and the body. Along with the new battery I guess we'll see. Thanks for the other ideas guys I can check the starter cable, etc. as well! :)

PS: I recleaned the terminals and applied new dielectric grease when I swapped the battery as well!
 
1 - 4 of 4 Posts
Top